Pokud zrovna nepatříte mezi malé procento lidí, které baví pravidelně sledovat vývoj cen energií na trhu, pak nejspíše nebudete z hlavy vědět, jaká cena energií je právě nyní výhodná a která už nikoliv. Pro lepší přehled jsme pro Vás připravili dlouhodobé srovnání cen energií na trhu, abyste se mohli zorientovat v tom, jakým způsobem dochází k tvorbě výsledných cen pro spotřebitele.

Vývoj cen elektřiny a plynu na trhu

Na grafech níže můžete vidět, jak se vyvíjí ceny zemního plynu a elektřiny na trhu již od roku 2014. Najdete zde křivky, které znázorňují:

  • ceny dominantních dodavatelů na trhu (oranžová křivka),
  • ceny z e-aukce LICITU získané na základě sdružené poptávky (světle modrá křivka),
  • ceny elektřiny a zemního plynu na energetické burze (tmavě modrá křivka)

Z grafů je patrné, že průměrné ceny hlavních dodavatelů zůstávají dlouhodobě na stejné úrovni, i když dochází k pravidelným změnám cen komodit na energetické burze. Ke změnám přistupují dodavatelé především pokud dochází k dlouhodobému růstu cen komodit. Naopak na cenách z e-aukcí LICITU je zřejmé, že průběžně kopírují cenové podmínky trhu a burzy a dlouhodobě se drží pod cenami dominantních dodavatelů na trhu.

Dlouhodobý vývoj cen zemního plynu 2014-2020

(porovnání cen dominantních dodavatelů na trhu a cen z e-aukce LICITU)

Dlouhodobý vývoj cen elektřiny 2014-2020

(porovnání cen dominantních dodavatelů na trhu a cen z e-aukce LICITU)

Co to znamená pro koncové spotřebitele?

Ke změnám cen energií přistupují dodavatelé jen zřídka (většinou v případě zdražování energií). Ceny z e-aukce LICITU se oproti tomu v průběhu let pohybují výrazně pod cenami klasických nabídek dodavatelů na trhu, kopírují cenový trend energetické burzy. Pravidelné využívání sdružené poptávky a e-aukce je tak pro všechny klienty LICITU zárukou dlouhodobé cenové výhodnosti.