Cena elektřiny pro domácnosti od ledna podraží, a to o téměř dva tisíce korun ročně. Největší dopady zdražení pocítí lidé, kteří elektřinou nejen svítí, ale i topí a ohřívají vodu. Naopak rodin, které elektřinou jen svítí, se zvýšení cen dotkne jen mírně, připlatí si za rok pár stokorun.

Netýká se to však všech dodavatelů. Některé firmy jako PRE nebo MND Právu sdělily, že během topné sezony měnit cenu elektřiny nebudou. Ti, kdo chtějí ušetřit, by si měli ceny raději nechat zafixovat. Potom platí, že po dobu až tří let budou za silovou elektřinu, tedy část celkové ceny, kterou ovlivňuje dodavatel, platit stále stejnou cenu.

 Zbylá část ceny, která je regulovaná a u elektřiny činí více než polovinu celkové částky na faktuře, se měnit může. Ovšem Energetický regulační úřad (ERÚ) každoročně regulovanou část, zahrnující třeba platbu za distribuci nebo výši příspěvku na obnovitelné zdroje, zvyšuje jen velmi mírně. Pro příští rok to má být u elektřiny v průměru o 1,3 procenta, takže na konečné ceně to bude kolem 0,7 procenta.

Lidé s fixací ale musí počítat s tím, že po jejím skončení jim bude nabídnuta nová cena, která bude po uplynutí fixačního období pravděpodobně výrazně vyšší, než na jakou byli zvyklí, protože bude zahrnovat zdražení od dodavatele za celou dobu fixace.

Nejvíce podle ERÚ zaplatí lidé v distribuční oblasti E. ON, tedy na jihu Čech a Moravy. Tam se zvedne u malé spotřeby se sazbou D02d cena v průměru o 3,7 procenta na ročních 12 818 korun. Naopak nejlaciněji má být v distribuční oblasti PRE, která působí v hlavním městě, a to ročně 12 224 korun při růstu celkové 2,1 procenta. U vyšších spotřeb se sazbou D45d má být příští rok nejdráže v distribuční oblasti ČEZ, kde mají lidé ročně zaplatit v průměru 28 015 korun, nejméně u PRE distribuce, kde zaplatí 27 266 korun, tedy o několik set korun ročně méně.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.