České domácnosti nemají v porovnání se svými sousedy výrazně vyšší nebo nižší ceny elektřiny. Levnější proud teče lidem ze zásuvek na Slovensku nebo v Polsku, ceny v České republice jsou srovnatelné s Rakouskem. Podívejte se na konkrétní cenové srovnání domácností v Praze, Bratislavě, Berlíně, Varšavě a ve Vídni.

Zatímco za plyn si české domácnosti v porovnání se svými sousedy připlácejí, v případě elektřiny jsou cenové rozdíly menší. Oproti českým spotřebitelům jsou na tom lépe jen polští odběratelé s nižší spotřebou. „V případě elektřiny se náklady modelových domácností tak výrazně neliší, i když i tady se rozdíly najdou,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu, spotřebitelské organizace, která srovnání cen dodávek elektřiny v České republice a v sousedních zemích připravila.

Levnější elektřinu mají Poláci

V případě elektřiny se české ceny podobají především těm rakouským. „Lépe jsou na tom Slováci a Poláci, alespoň v případě domácností s nižší spotřebou 2,5 megawatthodin ročně,“ upřesňuje Lukáš Zelený. Takovou spotřebu mají zpravidla domácnosti, které elektřinu používají pouze na napájení běžných spotřebičů, nevyužívají ji tedy k ohřevu vody nebo k vytápění. Zatímco v Praze zaplatí domácnost s touto spotřebou 10 972 korun ročně, ve Varšavě je to v přepočtu 8 812 korun a v Bratislavě 9 493 korun. Nejdražší elektřinu mají domácnosti v Německu, kde za tuto spotřebu zaplatí 14 608 korun.

Domácnosti, které elektřinou svítí

Domácnost se spotřebou 2,5 megawatthodin ročně používá elektřinu pouze na svícení a napájení běžných spotřebičů. Ceny elektřiny se liší také u jednotlivých dodavatelů – také u našich sousedů totiž funguje volný trh s energiemi.

Celý článek a srovnání cen elektřiny najdete ZDE.

……………..

Hledáte způsoby, jak ušetřit na elektřině a zemním plynu? Kontaktujte nás a my Vám na základě nezávazné cenové nabídky během chvilky sdělíme, jaká může být Vaše úspora.