4 min. čtení /

Máte dům a energii vyrobenou díky vlastní fotovoltaice chcete využít na chatě, nebo sdílet s někým jiným? Právě o tom je sdílená, tedy komunitní energetika. Jak začít?

Dne 1.8.2024 odstartovala nová éra energetiky v České republice. Právě v tento den totiž zahájilo svou činnost Energetické datové centrum (EDC), kde se zájemci o sdílenou energetiku musejí nejdříve zaregistrovat.

Co je to „komunitní energetika“?

Komunitní energetika je systém, který umožňuje jednotlivcům, firmám a komunitám společně vyrábět, sdílet a využívat energii z obnovitelných zdrojů. Tento model přináší nejen ekonomické výhody, ale také podporuje udržitelnost a energetickou nezávislost. V České republice má komunitní energetika obrovský potenciál přispět k rozvoji čisté energie a snížení emisí skleníkových plynů.

Zapojit se do komunitní energetiky mohou zájemci z řad domácností, samospráv a firem, a to buď v jednodušším režimu aktivního zákazníka, který umožní sdílení elektřiny mezi až jedenácti předávacími místy napříč územím České republiky, nebo v rámci energetického společenství, které to umožní až tisícovce předávacích míst na souvislém území správních obvodů nejvýše tří obcí s rozšířenou působností nebo na území hlavního města Prahy.

1. krok – Registrace u EDC

Prvním krokem je registrace do portálu EDC. Následně s EDC zákazník uzavře smlouvu o přístupu. Návrh k podpisu obdrží e-mailem. Zákazník si může vybrat, jakým způsobem smlouvu podepíše (elektronický podpis osobním kvalifikovaným certifikátem nebo úředně ověřený fyzický podpis, například pomocí služby Czech POINT).

2. krok – Výměna elektroměru 

Abyste mohli zahájit sdílení elektřiny, musíte mít v místě, kde je elektřina vyrobena (EANd), stejně jako v místě, kam bude elektřina následně sdílena (EANo), umístěný průběhový elektroměr. U výrobny je tento typ elektroměru již obvykle přítomný. V místě, kam budou zákazníci vyrobenou elektřinu sdílet, musí příslušný distributor elektroměr zdarma vyměnit. Na výměnu má distributor maximálně tři měsíce, ale dle EDC se výměny prováději ve výrazně kratších termínech. 

Kdo koho informuje?

Na základě registrace konkrétního odběru (EAN) do skupiny sdílení, EDC informuje příslušného distributora, a ten poté kontaktuje zákazníka s návrhem termínu výměny elektroměru. Po nainstalování distributor automaticky informuje EDC, že jsou splněny podmínky pro sdílení. 

3. krok – Můžete začít sdílet. Jak je to však s cenou?

Další kroky už jsou na dohodě mezi zákazníkem, který energii dodává, a tím, kdo energii odebírá. Elektřinu je možné zasílat například v rámci rodiny zcela zdarma, nebo si obě strany dohodnou vlastní cenu. Rozhodně se však doporučuje uzavřít mezi sebou písemnou smlouvu, aby poté nedocházelo k nedorozuměním.

Za sdílenou elektřinu nejsou účtovány žádné dodatečné poplatky. Zákazník, který tuto elektřinu odebírá, hradí stejné distribuční poplatky, jako by ji pořídil od svého běžného dodavatele. Při sdílení elektřiny nebudou zákazníkům účtovány poplatky za odebrané množství ve vysokém ani nízkém tarifu, stejně tak nebudou zpoplatněny systémové služby ani podpora obnovitelných zdrojů energie.

Petr Kusý, předseda představenstva EDC však upozornil, že by si zákazníci měli zkontrolovat smlouvu a obchodní podmínky se svými stávajícími dodavateli energií a výkupci, zda v nich není uvedena nějaká skutečnost nebo povinnost vyplývající z budoucího zapojení do sdílení. Zákazníci tak předejdou zbytečným problémům a vyhnou se případným sankcím.

Lepší energie jsou základ

Ať už jste se do komunitní energetiky již pustili, nebo teprve zvažujete, začněte od toho, co je zásadní.

1. Ověřte si, zda máte výhodné ceny energií.

2. Ověřte si své možnosti fotovoltaiky.

3. Zvažte své možnosti sdílení – Komu byste mohli energii dodávat, případně od koho odebírat, abyste systém využili efektivně?

V tom všem vám umíme pomoci a poradit. Stačí se nám ozvat.

Zdroje informací:

Energetické datové centrum – https://www.edc-cr.cz/

Ministerstvo průmyslu a obchodu – Komunitní energetika odstartovala