3 min. čtení / Dodavatelé energií připravují další zlevnění. Do budoucna už ale nevidí takový prostor pro pokles cen jako v minulosti. Trh se po loňském sešupu stabilizuje. Zdroj: Seznam.cz

Křivka na energetické burze šla v minulém roce strmě dolů, ale v posledních měsících pokles zpomaluje. Obchodníci s energiemi na vývoj reagovali zlevňováním cen elektřiny a plynu pro nové i stávající zákazníky. Nyní se zdá, že ceníky brzy narazí na dno a velké rozdíly v nabídkách by už lidé očekávat neměli.

Rychlý pokles cen, jaký jsme viděli ještě na konci loňského roku, už nepředpokládáme, trh je více méně stabilizovaný a kolísá jen o pár eur. Obecně mívá cena elektřiny před topnou sezónou tendenci mírně růst, nicméně z dlouhodobého hlediska zároveň trh věří v pokles: aktuálně se elektřina na rok 2025 obchoduje na úrovni 94 eur za MWh, zatímco na rok 2026 je na úrovni 86 eur za MWh,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Alice Horáková.

Podobně je na tom i zemní plyn, který se aktuálně obchoduje za 39 eur za MWh. „Ceny elektřiny a plynu na burzách s dodávkou v druhé polovině letošního roku a v příštím roce naznačují, že potenciál pro další pokles cen se už nejspíš vyčerpal,“ říká mluvčí innogy Pavel Grochál.

Ceny se výrazně nesnižují již od března, naopak se vracejí na hodnoty z přelomu roku. Vývoj na velkoobchodním trhu se s odstupem promítne i do cen silové elektřiny pro domácnosti a firmy. „Prostor pro další pokles cen se dle aktuálního dění na trhu spíše zmenšuje, situaci nyní analyzujeme a dle vývoje a možností budeme reagovat,“ popisuje mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Celý článek na Seznam.cz najdete zde

„Je to příležitost, která se dlouho nemusí opakovat.“

Říká k informacím na Seznamu.cz Martin Valušek, ředitel společnosti eCENTRE, která již od roku 2013 zajišťuje výhodné ceny energií pro tisíce klientů.

„Naší prací je sledovat vývoj a trendy cen energií na trhu a vždy rychle reagovat tak, abychom našim klientům zajistili pokud možno ty nejvýhodnější ceny. Byť naším hlavním úkolem je především komplexní servis spojený s výběrem vhodného dodavatele, tzn. že klient se nemusí o nic starat a obávat se, že má ve smlouvě něco , o čem neví, i přesto jsou výhodné ceny to zásadní, na co dbáme a co je pro naše klienty obrovským přínosem,“ doplňuje Martin Valušek.

V minulých měsících šly u některých dodavatelů skutečně ceny dolů, ale vzhledem k aktuálnímu výraznému nárůstu cen energií na trhu již dodavatelé začínají zdražovat své ceníky, někteří dokonce opakovaně. Pokud tak někdo chce získat lepší ceny, není nic jednoduššího, než se na nás obrátit a ověřit si své možnosti.“